REIZEN | KROATIE | ZEILEN | DEEL 1

REIZEN | KROATIE | ZEILEN | DEEL 1

ZEILEN IN KROATIE

Wat ontstond als een wild idee, een tweet met een idee om precies te zijn, wordt nu werkelijkheid. We gaan twee weken flottielje zeilen in Kroatië. Met een groep zeilboten van A naar B in eigen tempo. Een droom, een wens gaat in vervulling. En zo willen we steeds meer punten afstrepen van onze ‘Bucketlist’. Niks meer uitstellen tot ‘later’. Na uitvoerig overleg met de chartermaatschappij hebben we besloten de eerste week de flottieljeleider onze boot te laten zeilen. Zo kunnen we de fijne kneepjes van het zeilen afkijken. In twee uren vliegen we naar Zagreb.

De temperatuur is boven de twintig graden. In Zagreb hebben we een uur om over te stappen naar het vliegtuig naar Zadar. Ruim de tijd zou je zeggen maar door de paspoortcontrole (nog geen EU land in 2013) en de bodyscan toch nog even spannend. Dit tweede vliegtuig is kleiner en we krijgen slechts een glaasje water onderweg. Maar we zijn er dan ook  al in een half uur. We nemen een taxi naar de marina in Sukosan en melden ons bij de chartermaatschappij.

Vanaf nu zal Norma, een Bavaria 32, voor twee weken ons thuis zijn. Het ziet er netjes, schoon en gezellig uit. Met een hut voor ons in het vooronder en Daniel slaapt in het achteronder. Hij is heel blij met z’n kamertje. We maken kennis met Borna, onze Flottieljeleider, en zijn broer Nikola. Twee ervaren zeilers met een groot gevoel voor humor. We trekken een biertje open op het voordek, gezellig onder de luifel, schuilend voor de regen.

HET WATER OP…

Voor de wekker worden we wakker. Vandaag zeilen, yes! De zon breekt door, de temperatuur is erg lekker en het is korte broekenweer! Om 9 uur hebben we de eerste briefing van deze flottielje. Windkracht 3 tot 5 is voorspelt, een ideale dag om te zeilen. Al snel duizelt het me, wat weet ik weinig van zeilen Gelukkig hebben we Borna als kapitein. Onze boot wordt, doordat Borna zeilt, de leider en we gaan deze eerste dag maar een klein stukje.

Eerst langs Zadar, daar is een geweldig waterorgel aan de boulevard. et geluid wordt veroorzaakt door de wind en golven. We hebben alle tijd en kunnen het schip uitproberen. Nadat we een draai moeten maken gaat de boot scheef en merken we wat we kunnen verwachten. Het is even spannend maar wat leuk. We meren als eerste aan in Muline, met het achtersteven aan de kade. Poehee, als we dat volgende week zelf moeten doen? Dan moeten we meer oefenen.

Binnen een uur arriveren ook de andere flottielje-schepen in die haven. Daniel en ik verkennen het eiland. Overal zien we bloemen. De lente is hier verder dan bij ons thuis. Wat is dit heerlijk! s Avonds eten we gezamenlijk bij het restaurant. Sommigen hebben gezwommen en iedereen is goed gemutst.

VAN MULINE NAAR KURJAK

De volgende dag is om 9 uur de briefing. Ik heb geen verstand van zeilen maar dit vind ik leuk. Waar gaan we heen? Hoe kun je daar komen? En gaat het hard waaien of niet? Dit belooft een rustige dag te worden, alsmaar rechtdoor. Het is windkracht 3-4 en we koersen richting het noorden. We gaan naar het onbewoonde eiland Kurjak naast Olib. De wind staat gunstig en we hoeven eigenlijk alleen maar rechtdoor te varen.

Naast de fok heisen we ook het grootzeil, het gaat lekker. We gaan voor anker bij Kurjak en hebben contact via de marifoon en al snel zijn de andere boten ook gearriveerd. Er is alle tijd om met de Dinky te varen. Deze kleine rubberen boot hebben we aan boord, met peddels en wat is er leuker dan even gedag zeggen bij de anderen. Twee Cobb’s (speciale bbq’s) worden aangestoken op het eiland en we eten samen.

Het wordt een gezellige avond. Tegen de tijd dat het echt donker is roeien we terug en op de deining is het heerlijk slapen! Alleen dat gekke geluid, wat is dat toch? Net of het regent!?

OP NAAR PREMUDA

Wim is als eerste wakker en geniet van de zonsopkomst. Wim is als eerste wakker en geniet van de zonsopkomst. Tegen 7 uur word ik ook wakker en samen genieten we van een kopje koffie aan dek. Om 9 uur wordt de briefing vanuit de Dinky gedaan. Boot voor boot wordt geïnformeerd: de wind, de mogelijke route en de eindbestemming. De verklaring voor het rare geluid is dat er plakton of vissen “knabbelen” aan de onderkant van het schip. Het lijkt echt op knagen, zo grappig!

Dat zijn wellicht die fluoriderende kleine zeediertjes die we de vorige avond zagen. Wat een gaaf natuurverschijnsel. We gaan naar Premude, een kleine havenplaats iets ten noordwesten van waar we nu zijn. Met een flinke windkracht 5 gaat onze Bavaria 32 genaamd Norma best scheef. Daniel en ik raken er al steeds meer aan gewend. Zeker nadat ons is uitgelegd dat boten zoals deze eigenlijk niet kunnen omslaan. Dat ze het juist beter doen, stabieler zijn, als ze scheef gaan heeft ons wat gerust gesteld.

Met Borna als schipper gaat het vlekkeloos, maar wat als we dit volgende week zelf moeten doen? Mmm, misschien moeten we eens naar de opties kijken en een balletje opgooien? Die middag meren we aan in een klein plaatsje dat gedeeltelijk op een berghelling ligt, genaamd Premude. Er liggen weinig boten en ziet er uitgestorven uit.

PEKA

Borna heeft ’s morgens al geïnventariseerd of er belangstelling is voor een speciaal gerecht: Peka. We kunnen kiezen voor octopus, veal of fish. Leuk, een lokaal gerecht. Het gerecht in een metalen pan gestoofd of gebakken met houtskool. We bestellen octopus en zijn benieuwd. Alle elektrische apparaten (iPhones, iPad, DS, camera’s) worden in het restaurant opgeladen, al gaat het niet snel. Het eten is super en de sfeer is goed. Een octopus, met tentakels en zuignappen er nog aan, is heerlijk bereid.

Na het dessert krijgen we van de eigenaar een “dessertwijn” genaamd Prosec. Niet te verwarren met Proseco. Het is een soort zoete rode wijn, door hemzelf gemaakt. We krijgen allemaal een (liter) fles mee. Mits koud gedronken erg lekker, maar erg gevaarlijk, net limonade of port.

VELI RAT EN SALI

De volgende dag hangt er een zeemist maar die komt niet dichterbij. Al snel varen we in de zon. Uiteraard komen ook de dolfijnen ter sprake. De grapjes gaan over en weer dat er vrienden gebeld moeten worden, met een nepvin op hun rug om Daniel een plezier te doen. Op dat moment zwemt er een zeeschildpad voorbij. Da’s misschien nog wel beter dan een dolfijn. Op het dek lees ik Daniel voor. Hij geniet van het voorlezen en ik ook.

Ik kom volledig tot rust. Vanuit de kuip wordt er zeer regelmatig flink gelachen, wat heerlijk om Wim zo vrolijk en ontspannen te zien. De hele dag varen we op de motor, de zee is erg kalm en je kan ver kijken. En jawel, daar zijn ze. Twee dolfijnen zwemmen in de buurt van de boot, heel kalm. We hebben uitgebreid de tijd om ze te bekijken en te fotograferen. Soms blijven ze langer onderwater en komen ze op een heel andere plek weer boven. Wat zijn het toch geweldig mooie dieren.

We kunnen weer een streepje zetten op onze lijst met bijzondere, wilde dieren. Met de haven in zicht varen we langs een scheepswrak. Er zijn mensen aan het duiken maar wij vinden het water iets te koud. We besluiten door te varen naar de haven van Veli Rat. Achter de heuvel openbaart zich een ruime haven. We leggen aan een steiger aan, aan de binnenkant van de haven.

MIMOSA EN CITROENEN

Helaas werkt de stroom daar nog niet en er is ook nog geen water voor de boot. Wel kunnen we gebruik maken van de toiletten en warme douchen. Ik maak een rondje dorp en schiet wat mooie plaatjes. Overal stenen muurtjes om tuintjes heen en de eerste bomen staan in bloei. We zien Mimosa en een citroenenboom. Als we bovenlangs lopen hebben we een mooi uitzicht op de haven.

Als we net liggen steekt de wind op. De lijnen klapperen en de golven slaan tegen de steiger. Ieder van ons gaat er die nacht wel een paar keer uit om de boot te controleren. Gelukkig komt iedereen er zonder schade vanaf. We slaan slaan brood en bier in en maken ons weer klaar voor vertrek. Deze keer met een jas aan tegen de regen en de wind. Maar de voorspellingen zijn goed voor het einde van deze dag. Ondanks de spetters belooft het weer een mooie dag te worden.

We gaan naar Sali op het eiland Dugi Otok. We hebben ruime wind en halen 5 knopen. Links en rechts veel eilandjes, al dan niet bewoond. Soms groen, soms bestaand uit rotsen. In de loop van de dag breekt de zon door en ik lees Daniel weer een flink stuk voor. Doordat we alsmaar rechtdoor kunnen varen hoeven we niet overstag. De eerste angst van Daniel is volledig weg en hij wil nu ook meehelpen. Hij leert het leggen van een knoop en krijgt taakjes. In zijn fantasie is hij piraat en krijgt hij van kapitein Borna opdrachten! Yes Captain! 

EILAND DUGI OTOK

Het dorpje Sali ligt op een helling en de haven ligt aan een baai. De gekleurde huizen zijn afwisselend oud en nieuw. De kade ziet er nieuw uit, met roestvrijstalen bolders. Er wordt volop geasfalteerd en huizen opnieuw gestuukt. Nergens zien we souvenirwinkels en restaurants zijn nog dicht. We horen dat maandag het seizoen eigenlijk pas begint voor hen. Er zijn leuke kleine steegjes met trappetjes en vele vissersbootjes. De netten hangen te drogen over relingen.

Een ijssalon is open, met wifi! Ook is er een grote supermarkt. En deze is veelzijdiger dan die in Sukosan. We vullen onze tekorten aan en besluiten op de boot het avondeten te maken. Ik dwaal door de straatjes, met mijn camera uiteraard. Bovenop de berg zie ik veel tuintjes met bloemen en groenten. In de tuinen staan vaak ovens, een soort barbecue, met een schoorsteen. Ik zie kleine kapelletjes, er is een speeltuin en veel huizen die niet of nauwelijks afgebouwd zijn.

Ik dwaal heerlijk rond en duik soms steegjes in waarvan ik niet zeker weet of het naar een tuin leidt of naar een weg. Later op de avond maak ik nog wat foto’s terwijl het donker is en de lichten branden in het dorp. Het ziet er erg gezellig uit. Met de zelfontspanner, lange sluitertijd en een klein diafragma worden de lantaarnpalen mooie sterretjes.

TERUG NAAR SUKOSAN

We doen de laatste boodschappen en uiteraard is er om 9 uur de briefing. De eindbestemming vandaag is de marina van Sukosan, waar we een week geleden starten. De zon schijnt en ik besluit nog een kleine wandeling met mijn camera te maken. Een visser verkoopt zijn vis rechtstreeks van de boot en bij de ingang van de haven heb ik een soort tempeltje gezien. Ik besluit spontaan het pad te volgen dat volgens de borden helemaal langs de kust loopt.

Er staan weer prachtige bloemen in bloei, dat steekt mooi af bij de rotsachtige kust. Ik zorg dat ik op tijd weer in de haven ben. Wij koersen nu naar Sukosan en komen nogmaals 3 dolfijnen tegen! Een lekker dagje op het water, wel bijna geheel op de motor. We stoppen bij een ankerplaats en nemen een duik. Water is best koud, maar alles went. Wel is duidelijk dat we nog geen genoeg hebben van het zeilen. Heel blij gaan we de tweede week tegemoet!

WISSELDAG

We arriveren die middag weer in de haven van Sukosan. Het is warm en we moeten proviand aanvullen. We doen de was en ruimen de boot op. We maken er een luie dag van. De wisseldag gaan we niet de stad in, zoals we eerst van plan waren. Het is warm en zonnig. We nemen een duik net naast de haven op een kiezelstenen strand. Dat koelt lekker af. ’s Avonds wandelen we naar de andere kant van de haven en vinden daar een klein restaurant.

Om 21:00 uur maakten we kennis met de nieuwe flottielje deelnemers. In totaal 5 boten zijn aanwezig, dat is inclusief onze Norma en de Couvia van Borna en Nikola. Op naar week 2. Benieuwd naar de tweede week van dit zeilavontuur? Bekijk deze blog. Reizen en fotografie zijn onze twee passies. Wat ons de perfecte combinatie. Interesse in wat we voor jou kunnen betekenen? Stuur ons een bericht en we nemen graag contact op.

Kroatie Flottielje Zeilen

Route uitstippelen

Zeilen

Kroatie

Kerk vanaf het water

Kroatie Flottielje Zeilen

Zeilen

Vanaf het land

Bloem

Kroatie Flottielje Zeilen

Bloemen

Kleine haven

Oude boot

Zeemeeuw

Fossielen

Meer zeemeeuwen

Zeilboot

Zeilen

Aanmeren

Op de uitkijk

Kroatie Flottielje Zeilen

Dolfijnen Kroatie Flottielje Zeilen

 

Dolfijnen Kroatie Flottielje Zeilen

Scheepswrak Kroatie

Kroatie Flottielje Zeilen

Kroatie Flottielje Zeilen

Kroatie Flottielje Zeilen

Kroatie Flottielje Zeilen

Kroatie Flottielje Zeilen

Kroatie Flottielje Zeilen

Kroatie Flottielje Zeilen

Kroatie Flottielje Zeilen

Kroatie Flottielje Zeilen

Kroatie Flottielje Zeilen

Kroatie Flottielje Zeilen

Klaprozen Kroatie

Meer dolfijnen

Kroatie Flottielje Zeilen