ARTIKEL | DROMEN ZIJN GEEN BEDROG

ARTIKEL | DROMEN ZIJN GEEN BEDROG

Lang gekoesterde dromen

Beloved in Parijs - Sacre CoeurIeder jaar stel ik doelen voor mijzelf en vind ik het een uitdaging deze te realiseren dat jaar. Kleine doelen, soms grotere doelen. Het zijn soms lang gekoesterde dromen waarvan ik vind dat ik eindelijk eens moet handelen. Vaak is er wel een reden om dingen niet te doen. Altijd wel een excuus, of bezwaren om niet de stappen te ondernemen om iets concreet te maken. Vaak zitten er bezwaren, bewust of onbewust, of angsten in ons hoofd zoals: “Het zal wel te duur zijn.” Of: “Het zal wel te ingewikkeld zijn.” Of: “Die droom zal wel te groot zijn.” Of “Dat kan ik nooit!” Of: “Dat kan ik nu wel willen maar hoe gaat het dan met mijn man en kind?” Of: “Ik wil dat wel maar mag ik dat wel van mijzelf?” Ik heb alle redenen in de loop van de jaren bedacht om dingen uit te stellen. Vele excuses heb ik gebruikt of gedacht om dingen niet te hoeven doen, omdat ik het eigenlijk te eng vond.

 

We zijn nu gezond

En dan kom je op een punt in je leven dat je niet langer op die manier in het leven wilt staan. In 2010 overleed onze jongste zoon Thijs* na een gevecht van jaren aan een dodelijke stofwisselingsziekte. Zijn kracht om te vechten, zijn positieve energie, zijn doorzettingsvermogen om langer bij ons te blijven heeft mij enorm geïnspireerd. Het deed me realiseren dat er geen tijd meer is om uit te stellen. We leven nu, en misschien niet meer over 20 jaar. Wij zijn nu gezond, misschien niet meer over 10 jaar. Alles wat vanzelfsprekend is kan binnen een minuut weg zijn. De dromen die we hebben verdienen een kans om nu werkelijkheid te worden. Daar moet je zelf voor knokken en het is aan jou om ze concreet maken. Op welke manier dan ook. Genieten, intens en iedere dag weer. Geen excuses meer, geen uitvluchten. Zeggen dat je dromen hebt maar ondertussen niet handelen, dan zal het altijd iets vaags in je hoofd blijven. En later… dan is het misschien wel te laat. Je weet gewoon niet hoe morgen, volgende week, volgend jaar eruit ziet. Leef je leven nu!

Dynamische lijst

Vorig jaar had ik verschillende dromen. Het leek me leuk een lijstje te maken van 1 tot en met 10. En een van mijn grote dromen was 3 continenten te bezoeken, en weet je wat? Dat is gelukt! Wat mijn hele lijstje was? Ik zal ‘m hieronder vermelden. Niet alles is gelukt, de meeste wel. Er mag altijd iets te dromen blijven, natuurlijk. 😉 Soms vervagen dromen ook. Is het niet langer een droom, om wat voor reden dan ook. Dat is ook prima. Het is een dynamische lijst. Mijn lijst van 2014 zag er zo uit
  1. Buitenlandse bruiloft ✔️
  2. Artikelen in magazines/kranten ✔️
  3. Werelddelen bezoeken ✔️
  4. Vuurtorens bezoeken ✔️
  5. Musea bezoeken ✔️
  6. Bekende Nederlanders op de foto zetten
  7. Workshops volgen ✔️
  8. Weken op een eiland verblijven (Vlieland) ✔️
  9. Iets betekenen voor anderen/goede doelen steunen ✔️
  10. Optredens zien ✔️

Lang leve Facebook

Nu ben ik er best trots op dat mijn lijst van vorig jaar bijna helemaal afgevinkt kon worden. Zo tof dat ik mijn andere droom: “Mijn broer in Nieuw Zeeland bezoeken” kon combineren met punt 1, 3 en 4. Hoe het me daar vergaan is en wat ik daar beleefd heb lees je in mijn blogs over Nieuw Zeeland. Ook voor die reis sprak ik mijn droom uit, tegen een toen nog onbekende: “Ik wil graag naar Nieuw Zeeland. Ken je toevallig iemand die daar gaat trouwen?” Daar ontstond een geweldig leuk contact uit en binnen een paar dagen was alles geregeld. Hoe speciaal en hoe gaaf. Lang leve Facebook!  Zo zie je maar, soms zijn dromen geen bedrog. Als je maar echt wilt!

Mijn dromen voor dit jaar en de komende vijf jaar zien? Kijk snel op: