GOEDE DOELEN | HABITAT CAMBODJA | BOUWDAG 3

GOEDE DOELEN | HABITAT CAMBODJA | BOUWDAG 3

CAMBODJA – BOUWDAG 3 

We leggen, op dag 3 van onze Habitat reis in Cambodja, de bamboevloer. Meters en meters bamboe is vrij gemaakt van knoesten en scherpe randen. Iedereen heeft er aan meegewerkt, alle bouwreisdeelnemers en ook de toekomstige bewoners en hun familieleden. Nu is het tijd om deze lange latten te bevestigen aan de houten balken. Lat voor lat wordt er gespijkerd en meer en meer wordt de nieuwe vloer zichtbaar.

TIJD OM TE SPELEN 

Naast het schoonmaken van de bamboe en het metselen van het toilet is er ook voldoende tijd om te ontspannen. Met deze temperaturen is het zelfs verstandig om het af en toe rustig aan te doen. We drinken veel water, bouillon en drankjes met extra vitaminen en mineralen erin. En we hebben ook een voetbal meegenomen om te kunnen spelen met de kinderen die hier slechts 4 dagdelen per week naar school gaan. We leren elkaar tellen. Zij leren tellen in het Engels. Wij leren tellen in het Khmer. One = muy, two = pii, three = bei, four = buan, five = bram, six = bram muy, seven = bram pii, eight = bram bei, nine = bram buan, ten = dawp.

HOE ZE NU WONEN

We mogen een kijkje nemen in het huis van opa en oma. Hun woning staat aan het begin van het perceel aan de weg. Het huis dat we bouwen staat in hun achtertuin. “Ons” gezin woont sinds een paar jaar in het schuurtje waar voorheen de rijst opgeslagen werd. Een houten hutje van 2×3 met een lap plastic als deur. Het huis van opa en oma bestaat uit een open ruimte waar ze alleen maar slapen. Er zijn nagenoeg geen meubels, op een kast en een frame van een bed na en een paar foto’s van voor-ouders. Het leven speelt zich buiten af, onder het huis wordt er gekookt, gerust, gespeeld en gewerkt. Wat een verschil met onze woningen.

DE VLOER MOET AF

Die dag gaan we langer door. Ons gehamer klinkt tot ver in de omgeving. Om de 50 cm wordt er een spijker in bamboe geslagen door meerdere bouwers. Het lijkt wel een lied. We besluiten deze klus vandaag af te maken. Ritmisch slaan we de ene spijker na de ander in de vloer. Heerlijk om de vloer en het huis onder je handen te zien groeien. Op de terugweg naar ons verblijf zien we een prachtige zonsondergang. We zetten even het busje aan de kant en genieten van het schouwspel. Wat een dag.

Meer lezen over deze reis? Hierbij het uitgebreide verslag van de deelnemers van deze bouwreis: Habitat Bouwreis CambuildJA.

Dak zit erop cambodja bouwdag 3

Dak zit erop

Bamboe schoonmaken voor vloer

Bamboe schoonmaken voor vloer

Putten voor toilet zijn gereed

Putten voor toilet zijn gereed

Meer bamboe

Meer bamboe

Spelen met de voetbal

Spelen met de voetbal

Heerlijk spelen

Heerlijk spelen

Tellen met de bal

Tellen met de bal

 

Balspelletjes

Balspelletjes

Cambodja Habitat CambuildJA Bouwreis

Woning van gezin

Huidige woning van "ons" gezin

Huidige woning van “ons” gezin

Dochter des huizes

Dochter des huizes

Huidige toilet

Huidige toilet

Leven onder het huis

Leven onder het huis

Huis van ouders

Huis van ouders

Bamboe vloer timmeren, cambodja bouwdag 3

Bamboe vloer timmeren

Voor het eerst in het nieuwe huis

Voor het eerst in het nieuwe huis

Prachtige zonsondergang

Prachtige zonsondergang

Genoten van deze bouwdag 3 in Cambodja? Bekijk ook de foto’s van dag 1 en dag 2.