COLUMN | PLANNEN

COLUMN | PLANNEN
Kroatie week 2-159

PLANNEN

(Deze tekst is eerder verschenen via de website van Stichting Lieve Engeltjes, september 2013.)

Plannen maken; ik ben er tegenwoordig dol op. Kleine plannetjes, grote plannen. Toen ik klein was maakte ik niet zoveel plannen. Ik leefde bij de dag en het kwam zoals het kwam. De wereld lag voor me open, oud worden lag nog eindeloos ver weg. Op de basisschool leek het me wel leuk balletdanseres te worden, of turnster. Na een paar jaar leuk oefenen bleek ik toch niet dat super talent. Ik was niet bijzonder goed op de basisschool en middelbare school, dus doorleren daar dacht ik niet echt over na. Wat ik nu echt wilde worden, of met mijn leven wilde? Geen idee. Het komt zoals het komt. “Dat zie ik later wel, als ik groot ben!”

ONDERWIJS

Natuurlijk moet je als puber wel eens nadenken over je leven. Al vrij snel moet je een richting kiezen op school, een vakkenpakket. Talen lukte me aardig, wiskunde niet. Tekenen en Handvaardigheid vond ik erg leuk, eigenlijk alle exacte vakken niet. Op een dag vroeg ik me af of werken in het onderwijs niet iets voor me was. Maar dat werd me ten zeerste afgeraden door mijn familie, die allemaal in het onderwijs zaten. Dat werd slecht betaald en je moest erg hard werken. Maar toch, de lange vakanties spraken me wel erg aan. Maar ja, een juf voor welk vak dan? Geen idee. Dat plan liet ik maar varen.

HOGESCHOOL VOOR DE KUNSTEN

Kroatie week 2-126

Het loopt zoals het loopt. Na de middelbare school ging ik naar het Nimeto, dat leek me leuk. En vandaar stoomde ik door naar de HKU (Hogeschool voor de Kunsten Utrecht), ook prima. Het lukte me, naast alle nevenactiviteiten, zelfs een papiertje te halen en zocht een echte baan. Langzaamaan ontwikkelde me als Projectmanager. Niet zo gepland, het ontstond. Ergens was er ook wel een plannetje dat ik ooit wel eens een Zelfstandige Ondernemer wilde zijn, maar als wat dan?

REIZEN

Plannen maken, ik ging het steeds vaker doen. Grote plannen hadden we. Plannen om te trouwen, om een huis te kopen. In dat plannetje pasten ook een paar kinderen. Ik zag het plaatje al, twee boefjes: slim, gezond en gelukkig. Ook waren er plannen om meer te gaan reizen, later! Sommige plannen voerden we uit, andere niet. Sommige plannen stelden we uit, daar hadden we excuses voor of schoven we het op de langere baan. Dat doen we later wel, als we groot zijn!

DAGELIJKSE ZORGEN

Kroatie week 1-089

De stap om zelfstandig fotograaf met een eigen bedrijf te worden had ik niet gepland; het ontstond. Ik heb dat pas uitgevoerd, of kunnen uitvoeren, toen Thijs* ziek werd. Alles kwam op een of andere manier samen, niet gepland, het liep gewoon zo. Het was voor mij een goede afleiding van het dagelijkse zorgen.  Ik kon eindelijk iets doen waar ik mijn hele ziel en zaligheid in kwijt kon. Naast mooie foto’s maken van mijn mannetjes zou ik ook de rust en ontspanning vinden in fotografie. Mmm, een eigen bedrijf hebben betekent eigenlijk dat je nooit rust hebt! Het is net als in het onderwijs, erg hard werken en slecht betaald worden. Het is wel enorm genieten en plannen maak ik de hele dag door. Als ik workshops geef, voel ik me zelfs net een beetje juf.

STOFWISSELINGSZIEKTE

Kroatie week 1-139

Thijs* werd ziek, heel erg ziek. Hij werd geboren met een stofwisselingsziekte en zou niet oud worden. Van de een op de andere dag veranderden onze plannen. Het ideale plaatje stortte in een klap in. Alle plannen die we voor ons gezin hadden moesten worden bijgesteld. Alle plannen en wensen die we voor de jongens hadden waren een een klap waardeloos. We waren zelfs zo uit het veld geslagen dat we helemaal geen plannen meer planden.

TOEKOMSTPLANNEN

We leefden bij de dag, en die dag kon er steeds weer anders uitzien. Anderen maakten plannen voor ons, wanneer we in het ziekenhuis terecht konden, wanneer de goederen geleverd zouden worden. Een vakantie planden we niet ver van te voren, want er kon zo iets tussen komen. Toekomstplannen maakten we al helemaal niet, want ons ventje had geen toekomst!

AUSTRALIE

Kroatie DolfijnenNa het overlijden van Thijs* heb ik me voorgenomen mijn leven weer in eigen handen te nemen. Veel dingen overkwamen ons; wij werden geleefd, we konden niet anders. Maar nu ons leven niet meer in het teken van Thijs’ zijn ziekte staat hebben we meer tijd om plannen te maken. We maken weer plannen. Maar we voeren ze deze keer ook uit! Zo zijn we naar Australië geweest. Dat was al heel lang het plan. Ik heb een boek geschreven en we hebben in het voorjaar heerlijk gezeild in een warm land. We zijn naar FC Utrecht geweest en hebben van een high tea genoten.

HART

Grote plannen, kleine plannen. Mijn ervaring leert dat op het moment dat ik plannen uitspreek, er zelfs een lijstje van maak, dat er ook iets gebeurd. Er gebeurt iets in mijn hoofd, om mij heen, er wordt iets in werking gezet dat soms wel buiten mij om lijkt te gaan. Er worden dingen mogelijk, waarvan ik vroeger niet durfde te dromen! Ik volg mijn hart, ik maak plannen met mijn hart en op een of andere manier komt het binnen handbereik. Bij een plan zet ik een bedrag, een actiepuntenlijst en daarmee wordt het voor mij concreet. Als ik een plan wil laten uitkomen, dan plan ik, reken ik en zet ik er een datum op. En voor mij werkt dat!

ECHT CONCREET MAKEN

Kroatie week 1-018Het nadeel van geen plannen maken, hoe klein of groot dan ook, is dat je geen vooruitzicht hebt. Je hoeft ook niet je creativiteit aan te spreken. Plannen maken, en echt concreet maken, dat is vaak juist een heel groot deel van de pret. Plannen maken en verzinnen is een, en het daadwerkelijk uitvoeren is twee en dat geeft me zo’n berg energie. Het maakt mijn dagen zoveel mooier! Soms ben ik zo’n enorme stuiterbal, omdat plannen maken en laten uitkomen zo kicken is. Ik adviseer iedereen een plan te maken, op te schrijven wat je wensen zijn (klein en groot) en het daadwerkelijk voor je te zien.

En geloof me, er is zoveel meer mogelijk dan je in eerste instantie denkt, en misschien gaat het soms niet eenvoudig maar als je het echt wilt dan zal het je lukken. Da’s kicken en dat plan je, NU! Niet later, als je groot bent.

Meer columns lezen? Lees VLIEGEN.