COLUMN | LEVEN

COLUMN | LEVEN

LEVEN

(Deze column is eerder verschenen voor Magazine Stichting Lieve Engeltjes december 2012)

Een paar weken geleden waren mijn man, zoon en ik op een van de Waddeneilanden. Ik ben dol op dat eiland. Zodra je op de boot stapt ben je ook echt weg, echt even vakantie. Het is altijd zo heerlijk uitwaaien, daar kan ik me opladen! Nu komen we al een paar jaar op dit eiland en het voelt iedere keer weer als thuiskomen. Soms slapen we op de camping, deze keer in een huisje. De eigenaresse lijkt me te herkennen van vroeger en ik zeg dat het zou kunnen, van een vorig leven. De duinen in de achtertuin, het wad links, de Noordzee rechts. Op de fiets is het er heerlijk, maar ook te voet prima te doen. Er is van alles te zien, altijd wind en dat is wat ik nodig heb om mijn hoofd leeg te maken.

ONBEZORGD

Op mijn twintigste kwam ik voor het eerst op dit eiland. Via een vriend kwam ik in contact met de eigenaar van de discotheek. De hele zomer heb ik achter de bar gestaan en de tijd van mijn leven gehad! We woonden met 20 jongelui de hele zomer boven het werk. ’s Avonds werkten we en na het werk ging het feestje door. ’s Morgens maakten we schoon, ’s middags was er tijd voor het strand. Wat was ik jong en onbezorgd. Een ander leven.

RITME

Dat jaar, in september, was het wel weer wennen aan de wal. Na drie maanden zon, zee, strand en werk ging ik in september een nieuwe studie doen, Interieur Architectuur. Ik ging voor het eerst op kamers en ik had werk gevonden in een café in Utrecht. Er moest weer een ritme komen, een heel ander ritme, maar gelukkig ben je flexibel op die leeftijd.

STUDEREN

Het eiland bleef trekken. De lente daarop was ik er weer. Ik werkte weer in de discotheek en later die zomer stond ik achter de bar in een café. Ook het najaar en met Kerst en Oud en Nieuw, de hele winter was ik er veel. Tijdens de zomer die volgde stond ik in een strandpaviljoen. Tussendoor probeerde ik te studeren in Utrecht en mijn werk te doen in het café in Utrecht. Het waren verschillende levens, soms liep het wat door elkaar maar als ik er nu op terug kijk, wat een leven!

NIEUWE LEVEN

Wat is er veel gebeurd sinds die tijd. Nu ben ik alweer jaren geleden gestopt met werken in de horeca. Ik ben uiteindelijk toch afgestudeerd als Interieur Architect, naast al mijn neven activiteiten. Vast werk, mijn man ontmoet, 2 prachtige jongens gekregen. Mijn nieuwe leven als volwassen vrouw, huiseigenaar, moeder, manager! Ik dacht dat ik het aardig voor elkaar had. Dit leventje beviel me prima.

ZIEKTE

En dan gebeurt er datgene wat niet in mijn toekomstdromen voorkwam: mijn jongste kind wordt ernstig ziek. Hij wordt geboren met een stofwisselingsziekte, een ziekte die niet te genezen is. Sterker nog, hij zal zelfs aan deze ziekte overlijden. De grond slaat onder je voeten weg, niks is meer zoals het was. Ons leven leek te stoppen toen we de diagnose kregen. En drie jaar later nog een keer… Thijs* overleed in de lente van 2010.

MIJN MANIER

Toch moesten we door. Opgeven was geen optie. Door met de dingen van alledag. Daniel, onze oudste, was er ook nog! Vraag me niet hoe maar we wisten een manier te vinden om door te gaan. Een dag per keer… Thijs* inspireerde me, om voor mijzelf te beginnen, als fotograaf! Mijn passie, mijn manier om een nieuw leven op te bouwen. Ik ben er vol in gedoken en krijg er nieuwe energie door.

INSPIRATIEBRON

Ik probeer een nieuw leven zonder Thijs* vorm te geven en ook dankbaar te zijn voor wat dit leven mij biedt. Thijs* is niet meer bij ons, maar hij is nog zo aanwezig. Ook in dit nieuwe leven is er een belangrijke plek voor hem, ons mooie mannetje, mijn inspiratiebron.

LEEF

Soms moet ik even stil staan, de drukte achter me laten. Dan wil ik even opladen want wat komt er veel op mijn pad. Een manier en een plek om op te laden is voor mij het Waddeneiland met kilometers strand. Het Waddeneiland, de boot er naartoe, de wind, het strand, de natuur, het gevoel van toen? Dat heb ik af en toe nodig! Dan voel ik dat weer dat ik leef, dan voel ik Thijs* weer in mijn leven! Ik hou van dit leven.

Meer columns lezen? Deze gaat over REIZEN.